Zwemmen

Zwemwater kwaliteit.

1. Zwemmen remt de gewrichtsslijtage (die artrose wordt genoemd) af. Gewrichtsslijtage ontstaat door beschadiging van het kraakbeen (= de binnenbekleding) van de gewrichten.

Tijdens het zwemmen worden de gewrichten bewogen zonder dat ze belast worden. Niet belasten van de poten vermindert de druk op de gewrichten waardoor minder kraakbeenbeschadigingen ontstaan en het minder pijnlijk is reeds versleten gewrichten te bewegen. Tevens wordt door bewegen meer gewrichtsvloeistof gevormd. Deze vloeistof voedt het kraakbeen en smeert het gewricht In het water kunnen geen plotselinge scherpe bochten worden gemaakt, zoals bij het spelen met een balletje op een grasveld. Bij deze balspelletjes worden de gewrichten, pezen en banden overbelast. Ze bevorderen gewrichtsslijtage en kunnen verscheuring van de pezen en banden veroorzaken.


2. Door de rechtlijnige bewegingen die de achterpoten tijdens het zwemmen maken, worden de bilspieren op een juiste wijze getraind. Sterke spieren zorgen dat de gewrichten goed op elkaar aansluiten. Hetgeen van belang is voor een goede ontwikkeling van de heupen.


3. Zwemmen in kalm water is goed voor het versterken van de buik- en rugspieren van honden met een lange rug, zoals bij de teckel. Bij het zwemmen heeft de hond het voordeel, dat het water gedeeltelijk het gewicht opheft dat aan de rug hangt, waardoor de wervelkolom minder belast wordt.


4. Stromend water masseert de spieren.


5. Het zoute water van de zee helpt vele vormen van huidontstekingen te genezen en te voorkomen.


Welke honden mogen / kunnen niet zwemmen?


1. Honden onder de leeftijd van een half jaar mogen alleen onder begeleiding!


2. Honden, die door het water vaak last krijgen van oorontstekingen of steeds diarree krijgen met of zonder braken.


3. Honden:met een korte snuitpartij b.v. de Engelse Bulldog en de Boston Terriër en met korte poten en een zwaar lichaam b.v. de BassetHound.


4. Honden die verzot op water zijn en er wel induiken maar niet kunnen zwemmen. Dus kijk of uw hond kan zwemmen en zijn / haar kop boven water kan houden. Zwemmen is niet alleen met de voorpoten spartelen. Ook de achterpoten moeten krachtige voortstuwende bewegingen maken.


Hoe moet ik mijn hond leren zwemmen? 


Allereerst laat u uw hond voorzichtig wennen aan het water.

Nooit geforceerd de hond het water in trekken of duwen. De hond houdt dan altijd een angst voor het water.

Stel uw hond op zijn/haar gemak en laat zien dat het niet eng is om het water in te gaan.

Eenmaal in het water roept u de hond terug of neemt u de hond terug en beloont u de hond zodat de hond weet: “Dat is best leuk en ik krijg er nog een beloning voor ook!”

 

Om de hond goed te leren zwemmen, benadert u de hond met beleid en geduld. Stel uw hond gerust.

De hond heeft net geleerd dat het leuk is om het water in te gaan. Dat willen we ook zo houden.

Neem de hond mee het water in.

Zodra de hond geen bodem meer voelt, kan hij/zij in paniek raken en gaat het spartelen met de voorpoten.

Ga achter de hond staan en pak de hond bij de flanken beet, zodat de achterkant van de hond boven komt.

De hond ligt nu horizontaal op het water. Houd de hond goed vast en stel deze gerust.

Zodra het ergste gespartel over is, laat u de hond los en u zult zien dat de hond zwemt. Uiteraard krijgt de hond weer een beloning als deze terug is op de kant.

Doe deze oefening niet te vaak achter elkaar. Het is best vermoeiend voor de hond want 5 minuten intensief zwemmen staat aan 8 kilometer lopen met de hond.

Het leren zwemmen, kan ook met behulp van een zwemvest. Ook dan is begeleiding gewenst.

Na een paar keer oefenen ziet u dat de hond er plezier in krijgt om te gaan zwemmen.

Maar houd des ondanks altijd de hond in de gaten! Kijk hoe uw hond zwemt en blijf in de buurt van de hond en als u twijfelt over het zwemmen van uw hond, trek dan uit voorzorg de hond een zwemvest aan. 

Het is geen schande dat uw hond met zwemvest aan zwemt. 

Dit is voor de hond zijn eigen veiligheid maar ook voor de veiligheid van u zelf.

Waar liever niet zwemmen!

1. Niet in erg koud water want dan kunnen de spieren verkrampen.

2 Niet in ondiepe sloten of kleine poelen.

3 Niet als het water in een meer aan het eind van de zomer zo opgewarmd is, dat een flinke algengroei heeft plaats gevonden zoals bijvoorbeeld blauwalg.

Hier kunnen honden jeuk van krijgen.

4. Niet als de zee te ruw is óf in geval van aflandige wind of een sterke onderstroming.

5. Niet als de hond jeuk krijgt van het zoute water van de zee óf de hond direct na het zwemmen goed afspoelen met lauw leidingwater.

6. Niet als de hond ziek is of een hele slechte conditie heeft want zwemmen kost veel meer energie dan bijvoorbeeld naast de fiets lopen.

5 minuten zwemmen staat gelijk aan 8 km wandelen.

Share by: